Provozní řád
Níže uvádíme zobecněnou verzi platnou pro všechny typy prodejních trhů. Specifické provozní informace je možné získat u pořadatelů.
I. Prodejní plocha
- Místem konání trhu je plocha uvedená na stránce akce.
II. Oprávnění k prodeji
Jako prodejci se mohou zúčastnit:
- Fyzické a právnické osoby v rámci obchodní činnosti vymezené živnostenským listem, nebo jiným oprávněním dle platných právních předpisů.
- Osoby bez platného živnostenského oprávnění v rámci příležitostné činnosti.
III. Předmět prodeje
Předmětem prodeje na trhu může být dle charakteru akce například toto zboží:
- produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, sadba),
- produkty živočišného původu (maso, uzeniny, mléčné výrobky),
- občerstvení (grilované klobásy, bramboráky, pivo, trdelník),
- řemeslné produkty (bižuterie, keramika, svíčky, dekorace),
- průmyslové zboží (textil, kožená galanterie, domácí potřeby),
- tematické zboží (pomlázky, kraslice, adventní věnce, jmelí),
- víno.
Z prodeje jsou vyloučeny zejména:
- nelegální drogy,
- funkční zbraně, střelivo a výbušniny,
- erotické pomůcky a pornografická literatura,
- jedovaté látky, omamné látky a podobné chemikálie,
- zboží podněcující rasismus, náboženskou nesnášenlivost a extremismus,
- živá zvířata.
IV. Hygienické podmínky
- Návštěvníci a prodejci využívají vyhrazené toalety, ve kterých je k dispozici tekoucí voda.
- Návštěvníci a prodejci jsou povinni odhazovat odpadky do připravených odpadkových košů či kontejnerů.
- Prodejci živočišných produktů jsou povinni dodržovat hygienická nařízení vydaná příslušným orgánem na základě požadavků platné legislativy.
V. Povinnosti prodávajících
- Prodejci smí prodávat pouze na přiděleném prodejním místě.
- Prodejci jsou povinni udržovat svá prodejní místa a jejich okolí v čistotě.
- Prodejní zařízení prodejců provozujících výdělečnou činnost musí být označena jménem (název subjektu), místem trvalého bydliště (sídlo) a identifikačním číslem subjektu.
- Prodejci jsou povinni dodržovat časový harmonogram trhu, tedy dobu příjezdu, dobu prodeje a dobu odjezdu.
- Prodejci nesmí o zboží uvádět nepravdivé údaje s cílem oklamat spotřebitele.
- Osoby prodávající potravinářské zboží musí mít u sebe platný zdravotní průkaz, musí dodržovat hygienické předpisy a odpovídají za zdravotní nezávadnost prodávaného zboží.
- Prodejci jsou povinni dodržovat nařízení plynoucí z tohoto provozního řádu a plně respektovat pokyny pořadatelů či oprávněných kontrolních orgánů. V opačném případě jim může být udělena smluvní pokuta a v krajním případě mohou být z prodeje na trhu vyloučeni.
VI. Organizace a řízení provozu trhů
- Organizaci a provoz trhu zajišťuje správce trhu a osoby jím pověřené.
- Správce trhu přiděluje prodejní místa prodávajícím, kteří splňují podmínky prodeje.
VII. Kontrola dodržování tržního řádu
- Kontrolu povinností plynoucích z tohoto tržního řádu a ostatních právních předpisů provádí orgány k tomu oprávněné (např. Česká obchodní inspekce, Živnostenský úřad, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, krajská veterinární, krajská hygienická stanice, pověření pracovníci MÚ, Policie ČR) a správce tržiště.