Provozní řád

Níže uvádíme zobecněnou verzi platnou pro všechny typy prodejních trhů. Specifické provozní informace je možné získat u pořadatelů.

I. Prodejní plocha

  • Místem konání trhu je plocha uvedená na stránce akce.

II. Oprávnění k prodeji

Jako prodejci se mohou zúčastnit: 

  • Fyzické a právnické osoby v rámci obchodní činnosti vymezené živnostenským listem, nebo jiným oprávněním dle platných právních předpisů.
  • Osoby bez platného živnostenského oprávnění v rámci příležitostné činnosti.

III. Předmět prodeje

Předmětem prodeje na trhu může být dle charakteru akce například toto zboží:

  • produkty rostlinného původu (ovoce, zelenina, sadba),
  • produkty živočišného původu (maso, uzeniny, mléčné výrobky),
  • občerstvení (grilované klobásy, bramboráky, pivo, trdelník),
  • řemeslné produkty (bižuterie, keramika, svíčky, dekorace),
  • průmyslové zboží (textil, kožená galanterie, domácí potřeby),
  • tematické zboží (pomlázky, kraslice, adventní věnce, jmelí),
  • víno.

Z prodeje jsou vyloučeny zejména: 

  • nelegální drogy,
  • funkční zbraně, střelivo a výbušniny,
  • erotické pomůcky a pornografická literatura,
  • jedovaté látky, omamné látky a podobné chemikálie,
  • zboží podněcující rasismus, náboženskou nesnášenlivost a extremismus,
  • živá zvířata.

IV. Hygienické podmínky

  • Návštěvníci a prodejci využívají vyhrazené toalety, ve kterých je k dispozici tekoucí voda.
  • Návštěvníci a prodejci jsou povinni odhazovat odpadky do připravených odpadkových košů či kontejnerů.
  • Prodejci živočišných produktů jsou povinni dodržovat hygienická nařízení vydaná příslušným orgánem na základě požadavků platné legislativy.

V. Povinnosti prodávajících

  • Prodejci smí prodávat pouze na přiděleném prodejním místě.
  • Prodejci jsou povinni udržovat svá prodejní místa a jejich okolí v čistotě.
  • Prodejní zařízení prodejců provozujících výdělečnou činnost musí být označena jménem (název subjektu), místem trvalého bydliště (sídlo) a identifikačním číslem subjektu.
  • Prodejci jsou povinni dodržovat časový harmonogram trhu, tedy dobu příjezdu, dobu prodeje a dobu odjezdu.
  • Prodejci nesmí o zboží uvádět nepravdivé údaje s cílem oklamat spotřebitele.
  • Osoby prodávající potravinářské zboží musí mít u sebe platný zdravotní průkaz, musí dodržovat hygienické předpisy a odpovídají za zdravotní nezávadnost prodávaného zboží.
  • Prodejci jsou povinni dodržovat nařízení plynoucí z tohoto provozního řádu a plně respektovat pokyny pořadatelů či oprávněných kontrolních orgánů. V opačném případě jim může být udělena smluvní pokuta a v krajním případě mohou být z prodeje na trhu vyloučeni.

VI. Organizace a řízení provozu trhů

  • Organizaci a provoz trhu zajišťuje správce trhu a osoby jím pověřené.
  • Správce trhu přiděluje prodejní místa prodávajícím, kteří splňují podmínky prodeje.

VII. Kontrola dodržování tržního řádu

  • Kontrolu povinností plynoucích z tohoto tržního řádu a ostatních právních předpisů provádí orgány k tomu oprávněné (např. Česká obchodní inspekce, Živnostenský úřad, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, krajská veterinární, krajská hygienická stanice, pověření pracovníci MÚ, Policie ČR) a správce tržiště.